7 utmaningar för kvinnliga företagare

Kvinnliga företagare upplever stora och ofta mycket annorlunda utmaningar som de manliga företagare. Dessa skillnader belyser viktiga sociala och kulturella frågor.

1. Sociala förväntningar

Kvinnliga företagare ofta känner sig som om de behöver följa en stereotyp ”manlig” inställning som konkurrenskraftig, aggressiv och ibland alltför hård för att lyckas med finansiering och företaget i allmänhet. Men framgångsrika kvinnliga chefer tror att vi måste förbli tro mot oss själv och hitta vår egen röst är grundläggande för att hålla oss för god för förutfattade förväntningar.

2. Begränsad tillgång till finansiering

Som vi har skrivit tidigare investerades knappt 1 procent av drygt 13,6 miljarder kronor i bolag enbart grundade av kvinnor i 2019. Hela 84 procent av antalet investeringar gick till bolag med enbart män som grundare, 15 procent till bolag med blandade grundarteam och endast 1 procent till bolag startade av bara kvinnor. Kvinnliga och manliga företagare pitchar till investerare på olika sätt. Kvinnor presenterar ofta mer realistiska siffror men mär tenderar att överdriva så investerare som ofta är män kommer att anta att de kvinnliga entreprenörerna verkar precis som män och de överdriver också. Det är viktigt att vi lär oss att fråga exakt vad vi behöver även om det innebär att begära mer än vad vi vill.

3. Att kämpa för att tas på allvar

Som en kvinnlig företagare i en mansdominerad bransch är det en kamp att vara respekterad. För att kämpa svårigheter är det viktigt att vi gå med i ett sällskap av inspirerande kvinnliga entreprenörer. Att hitta mentorer och kamrater och uppleva samma svårigheter hjälper till att växa och lära tillsammans eftersom vi får en verklighetskontroll av våra förmågor och framgångar av deras perspektiv.

4. Att äga våra prestationer

Kvinnliga företagare och kvinnor i allmänhet pratar ofta om framgångar som ”vi” istället för ”jag”. Att använda den första personen för att diskutera framgångar känns för många av oss som om vi skryter och detta leder till att vi minskar värdet på vad är det som vi egentligen gör. Men vi måste försöka äga det vi har åstadkommit.

5. Bygga ett supportnätverk

Eftersom majoriteten av näringslivet fortfarande domineras av män kan det vara svårt att hitta rätt och relevant supportnätverk. Men du kan alltid börja med att gå med i olika nätverksevenemang som fokuserar på kvinnliga entreprenörer samt med online forum och grupper specifikt för kvinnor.

6. Balansera affärs- och familjeliv

Moderföretagare har dubbelt ansvar gentemot sina företag och deras familjer. Att hitta rätt sätt att ägna tid åt båda är nyckeln till att verkligen uppnå den svårfångade balansen mellan arbetsliv och liv. Många av oss startar faktiskt ett företag för att tillåta mer frihet än att arbeta för någon annan.

7. Att hantera en rädsla för misslyckande

Misslyckande är en mycket verklig möjlighet i alla affärsföretag men det är viktigt att inte låta våra osäkerheter hindra oss från att drömma stort. Vi uppmuntrar alla kvinnor att arbeta genom själv tveksamhet och inte vänta på perfektion innan de börjar sin verksamhet eller ta ett stort steg framåt i livet. Vägen till framgång är belagd med förluster, missöden och misstag, men det kan fortfarande leda till du vill nå så länge du inte tappar synen på din ultimata destination.

Leave a Reply

ArabicEnglishSwedish