Boktips v20 / Exceptional People: How Migration Shaped Our World and Will Define Our Future

Islamic woman reading and drinking coffee

Titel: Exceptional People: How Migration Shaped Our World and Will Define Our Future
Författare: Ian Goldin, Geoffrey Cameron & Meera Balarajan
Förlag: Princeton University Press
Utgivningsår: 2011

Alla har vi nomadblod i ådrorna. Det konstaterar Ian Goldin, Geoffrey Cameron och Meera Balarajan, författare till Exceptional People. De syftar på att våra förfäder föddes i Afrika för några tiotusentals år sedan, och därefter förflyttade sig över världen. Människor som migrerar bär med sig kunskap, idéer och frön till innovation.

De binder samman marknader, bidrar med arbetskraft och ökar mångfalden. Men tyvärr bygger dagens invandringspolitik ofta på rädslor och missförstånd, och därför riskerar vi att missa möjligheterna, hävdar författarna. Boken är indelad i tre delar: dåtid, nutid och framtid. Den första delen kartlägger migrationsströmmar från förhistorisk tid till 1970-talet. Den andra delen diskuterar flyttskäl, mottagande och påverkan. I den tredje delen skissas scenarier om stängda och vidöppna gränser.

Leave a Reply

ArabicEnglishSwedish