”Dags att premiera kvinnligt riskkapital”

Maria Mattsson Mähl. Foto: Joey Abrait

När Sverige investerar för att omstarta ekonomin måste vi ta kvinnors entreprenörskap i beaktande, skriver Maria Mattsson Mähl, ägare till utbildningsföretaget Alpha CE, på Di debatt.

Den 10 juli publicerade Dagens industri en artikel som bekräftade att kvinnor endast får ta del av 1 procent av riskkapitalet.

Vi svenskar anser oss leva i ett jämställt land där vi gärna diskuterar frågor som föräldraledighet och bolagsstyrelser ut ett jämställdhetsperspektiv. Men nu är det hög tid att på allvar lyfta diskussionen om den reella makten i näringslivet – ägandet och kapitalet. I omstarten av ekonomin, när coronapandemin är över, måste vi ta kvinnors entreprenörskap i beaktande. Det är resursslöseri att endast nyttja 50 procent av den kapacitet som finns hos Sveriges entreprenörer.

Maria Mattsson Mähl

Enligt den internationella GEM-rapporten (Global Entrepreneurship Monitor) är andelen svenskar som definierar sig som entreprenörer 8,3 procent (10,6 procent av männen och 5,8 procent av kvinnorna). För närvarande befinner Sverige sig på plats 38 av 50 av de undersökta länderna. Trenden är dessutom negativ.

Inte minst kvinnors företagande har minskat dramatiskt sedan den socialdemokratiskt ledda regeringen tog över makten. Diskussionen om ”vinster i välfärden” har säkert dämpat entusiasmen att starta företag i kvinnodominerade branscher, men det är troligen inte den enda anledningen. För att bygga ett företag behövs ofta ett kapital och här visar undersökningar gång på gång att kvinnor inte ges samma förutsättningar som män.

Sveriges kvinnor får bara ta del av 1 procent av riskkapitalet, och det krävs flertalet åtgärder för att förbättra vårt entreprenörsklimat. Bland annat bör Ung Företagsamhet få ett riktat uppdrag att stötta tjejer att ta klivet från UF-företaget till ett riktigt aktiebolag, och kvinnor bör få ökade förutsättningar att bli investerare, menar debattören.

Läs hela debatten här.

Maria Mattsson Mähl, grundare av Nätverket 17, Årets Kvinnliga Gasell 2018 samt ledamot i Liberalernas partistyrelse


Vi är en ideell förening som vill ge fler utlandsfödda kvinnor möjligheten att följa sina drömmar. Genom att samla in 800 000 SEK kommer vi kunna bidra till att fler verksamheter startas och växer. Pengarna kommer att gå till vår lokal i Högdalen där våra medlemmar har tillgång till egen butiksyta, lager och kontor. De kommer också göra så att vi kan anställa en person som kan ansvara för butiken och medlemmarnas produkter.  

Vi behöver din hjälp för att förverkliga någons dröm!

Läs mer om hur kan du hjälpa:

Följ vår resa på våra sociala kanaler:

Leave a Reply

ArabicEnglishSwedish