Marketplace Community: Meet Sladana Virijevic

Från att Sladana var liten har hon haft en specifik stil, alltid varit kreativ och nytänkande och legat före sin tid med visioner och idéer.

Jag har tagit examen från Naturvetenskapliga fakulteten på institutionen för ekologi. Efter mina studier öppnade jag en modebutik med kläder av hög kvalitet i min hemstad och sedan i Belgrade. Eftersom mode alltid varit ett stort intresse.

Så bestämde jag mig för att studera vidare på den banan med målet att starta ett eget varumärke med kläder som inte fanns att hitta på marknaden i Europa. Valet av skola var lätt och jag sökte till en av dom bästa modeuniversiteten i världen, Mod´art Internatinal Paris.

Mode- och byggbranschen

När jag var klar med mina modestudier flyttade jag till Sverige. Konkurrensen inom modebranschen är hård och jag valde att starta SR Byggnader, ett företag inom byggbranschen med fokus på hållbarhet för att knyta ihop med min första examen inom ekologi.

Mode är detsamma som arkitektur, allt handlar om proportioner.

Coco Chanel

Jag känner att jag har nytta av mitt estetiska sinne även i denna bransch. Det är fortfarande svårt att vara kvinna i byggbranschen då den är väldigt mansdominerad. Jag kämpar varje dag trots att jag ligger på samma professionella nivå som mina manliga konkurenter.

Med tiden har företaget vuxit och nu har vi har startat SR Transport & Bygg AB med samma mål inom hållbarhet samt att minimera påverkan på miljön. Alla val är viktiga, allt från vad vi använder för byggmaterial till vilket drivmedel som används till våra bilar. Målet är såklart att alla våra bilar ska vara eldrivna. 

Parallellt jobbar jag också med ett projekt inom mode där jag producerar ekologiska kläder. Mina kollektioner är inte säsongsbundna utan fokus ligger på kvalitet och stil. I mars 2020 visade jag min kollektion på Stockholm International Fashion Fair som bevakades och visades på Amerikanska tv-kanalen FNL Network under deras International Digital Fashion Week och i september kommer jag att visa min nya kollektion. 

Påverkan av Coronapandemin

Personligen har mitt företagande inte påverkats så mycket av Coronapandemin då många av våra sysslor utförs självständigt och vi har kunnat arbeta ändå. Men jag oroas såklart över hur det blir i framtiden då mångas ekonomi påverkas kraftigt av pandemin och man kanske inte har råd att anlita oss.

Vad tycker Sladana om Marketplace STHLM? 🙂

När jag fick höra talas om Marketplace STHLM och deras verksamhet blev jag glad då jag känner att det är något som saknas i Sverige. Som företagare och utlandsfödd behöver man rådgivning i sin företagsresa. Det finns rådgivning att få sen tidigare men ingen som är riktad till enbart kvinnor som Marketplace STHLM. Teamet bakom Marketplace STHLM är erfarna och aktiva inom företagsrådgivning och jag vet att dom kommer få flera nya företag att blomma. Jag känner mig hedrad över att få presenteras på deras social kanaler. 


Vi är en ideell förening som vill ge fler utlandsfödda kvinnor möjligheten att följa sina drömmar. Genom att samla in 800 000 SEK kommer vi kunna bidra till att fler verksamheter startas och växer. Pengarna kommer att gå till vår lokal i Högdalen där våra medlemmar har tillgång till egen butiksyta, lager och kontor. De kommer också göra så att vi kan anställa en person som kan ansvara för butiken och medlemmarnas produkter.  

Vi behöver din hjälp för att förverkliga någons dröm!

Läs mer om hur kan du hjälpa:

Följ vår resa på våra sociala kanaler:

Leave a Reply

ArabicEnglishSwedish