Boktips v39 – Industriell och allmän administration

boktips

Boktips v39

Titel: Industriell och allmän administration: allt du behöver veta om management
Författare: Henri Fayol
Förlag: Santérus Förlag
Utgivningsår: 1916

Denna vecka presenterar Maureen sitt boktips. Maureen studerar företagsekonomi vid Södertörns Högskola och arbetar samtidigt som administratör. Hon har en stor passion för att arbeta med och leda projekt med fokus samhällsnytta och -engagemang.

Denna bok är en klassiker inom den del av företagsekonomin som rör organisation eller »management« som det kallas idag. Fayol formulerade sig enkelt och rakt och boken framstår idag som den enda grundläggande bok om management man behöver läsa.

Det är verkligen spännande att se hur vi alla mer eller mindre lever efter Henris anvisningar! Jag rekommenderar boken för alla med intresse av management.

Maureen

I denna bok drar den framgångsrike franske företagsledaren Henri Fayol upp riktlinjerna för hur organisationer ska ledas. Här presenteras för första gången det som har kommit att bli företagsekonomins viktigaste budskap att företagsledning handlar om att planera, organisera, utöva chefskap, samordna och kontrollera.

Fayol betonar att administration det som i dag kallas management är en viktig uppgift för alla som arbetar i organisationer. Alla människor, men framför allt blivande chefer, behöver utbildning i administration. Och alla organisationer, vare sig de är privata eller offentliga, stora eller små, bör ledas på samma sätt. Fayols synsätt har stått sig genom decennierna.

Hans administrationsprinciper är lika aktuella i dag som för 90 år sedan. Den som läser Industriell och allmän administration behöver därför ingen annan grundläggande lärobok i management. ”Industriell och allmän administration” är en nyöversättning från franskan av ”Administration industrielle et générale” från 1916. Översättningen är gjord av Karin Holmblad Brunsson.

Källa: Adlibris


Vi är en ideell förening som vill ge fler utlandsfödda kvinnor möjligheten att följa sina drömmar. Genom att samla in 800 000 SEK kommer vi kunna bidra till att fler verksamheter startas och växer. Pengarna kommer att gå till vår lokal i Högdalen där våra medlemmar har tillgång till egen butiksyta, lager och kontor. De kommer också göra så att vi kan anställa en person som kan ansvara för butiken och medlemmarnas produkter.  

Vi behöver din hjälp för att förverkliga någons dröm!

Läs mer om hur kan du hjälpa:

ELLER STÖD OSS GENOM SWISHA PÅ 123 30 898 69

Följ vår resa på våra sociala kanaler:

Leave a Reply

ArabicEnglishSwedish