Boktips v40 – Good To Great : Hur Vanliga Företag Tar Språnget Till Mästarklass

Boktips v40

Titel: Good To Great : Hur Vanliga Företag Tar Språnget Till Mästarklass
Författare: Jim Collins
Förlag: Bookhouse Publishing AB
Utgivningsår: 2001

Veckans boktips kommer från Karl-Fredrik som är en av initiativtagarna på Marketplace STHLM. Karl-Fredrik är affärscoach, företagsrådgivare och lärare i entreprenörskap för språk & start-up-programmet Svenska för Entreprenörer. Han har tidigare drivit egna företag inom utbildning, verksamhetsutveckling och försäljning.

Karl-Fredrik tycker om boken eftersom författaren ger en tydlig bild på hur vissa företag lyckas bättre än andra.

Även om den här boken är över tio år är begreppen fortfarande relevanta och ger vägledning om hur man ska hantera effektivt under lång tid och man skapar excellens i sitt företagande. Att följa principerna kan hjälpa till att få bättre medarbetarengagemang och utforma en affärsstrategi utformad för framgång. Jag tycker att man får en riktig bra förståelse på hur en organisation växer på rätt sätt genom att man bygger sitt företag inifrån.

Karl-Fredrik

Good to Great presenterar resultaten av ett femårigt forskningsprojekt. Collins har identifierat samtliga börsnoterade amerikanska företag som uppfyllt två kriterier. Det första är att de under minst femton år varit ganska ”vanliga” företag med börskurser som skvalpat runt index. Men sedan har något hänt. Efter en brytpunkt har de under minst femton år i rad haft en kursutveckling som varit minst tre gånger bättre än index. Collins fann elva företag som uppfyllde dessa kriterier. Vad är det som skiljer dessa företag från andra? Hur tar man språnget från ”Good to Great”? Det är den frågan Collins försöker besvara.

Jim Collins internationella genombrott kom genom boken ”Built to Last – Successful Habits of Visionary Companies” (1994) skriven tillsammans Stanfordkollegan Jerry Porras.

Källa: Bokus

Är du en kvinnlig entreprenör som letar efter en plats där du kan utveckla och sälja dina produkter?


Vi är en ideell förening som vill ge fler utlandsfödda kvinnor möjligheten att följa sina drömmar. Genom att samla in 800 000 SEK kommer vi kunna bidra till att fler verksamheter startas och växer. Pengarna kommer att gå till vår lokal i Högdalen där våra medlemmar har tillgång till egen butiksyta, lager och kontor. De kommer också göra så att vi kan anställa en person som kan ansvara för butiken och medlemmarnas produkter.  

Vi behöver din hjälp för att förverkliga någons dröm!

Läs mer om hur kan du hjälpa:

ELLER STÖD OSS GENOM SWISHA PÅ 123 30 898 69

Följ vår resa på våra sociala kanaler:

Leave a Reply

ArabicEnglishSwedish