Boktips v45 – Draken i rummet

Beautiful blonde model adult woman enjoy read book

Boktips v45

Titel: Draken i rummet
Författare: Gunilla von Platen, Malin Roos
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår: 2020

Den osannolika askungesagan om Günel Anip, flyktingflickan i förorten som blev Gunilla von Platen, superentreprenör i näringslivets topp med klackarna i de kungliga salongerna.

I veckans boktips, ”Draken i rummet” berättar Gunilla personligt om sitt liv – från såväl karriären som om det privata och mörka – mamman som sköts framför hennes ögon, äktenskapet där hon levde under psykisk terror och mordet på Veronica, hennes bästa vän.

Men det handlar också om makten, männen, miljonerna och motgångarna, hur hon som kvinna fått slåss för respekt och en position i en manlig bastion, både som flicka med åtta syskon i ett strängt religiöst hem och i toppen av näringslivet. ”Draken i rummet” handlar även om hur det är som kvinna att lyckas i en manlig bastion, men att framgången haft ett pris. Von Platen berättar i boken hur hon fått uppleva hur män utnyttjat sin makt över henne. Hon beskriver också sin tid som affärsängel i tv-programmet ”Draknästet” och berättar hur hon ser på hela Metoo-rörelsen i dag.

Hon är entreprenören, filantropen och företagsledaren med världen som arbetsfält, men som aldrig glömmer sin bakgrund. Gunilla von Platen är idag en av Sveriges mäktigaste drakar.

”Att maktens män har en helt egen moralisk kompass har jag både fått bevittna från sidan och tvingats uppleva själv”.

Gunilla von Platen

Källa: Albert Bonniers Förlag och Expressen

Är du en kvinnlig entreprenör som letar efter en plats där du kan utveckla och sälja dina produkter?


Vi är en ideell förening som vill ge fler utlandsfödda kvinnor möjligheten att följa sina drömmar. Genom att samla in 800 000 SEK kommer vi kunna bidra till att fler verksamheter startas och växer. Pengarna kommer att gå till vår lokal i Högdalen där våra medlemmar har tillgång till egen butiksyta, lager och kontor. De kommer också göra så att vi kan anställa en person som kan ansvara för butiken och medlemmarnas produkter.  

Vi behöver din hjälp för att förverkliga någons dröm!

Läs mer om hur kan du hjälpa:

ELLER STÖD OSS GENOM SWISHA PÅ 123 30 898 69

Leave a Reply

ArabicEnglishSwedish