Marketplace Community: Sofie Selling

Sofie Selling

Jag heter Sofie. Jag är en 22 årig småbarnsmamma, fotograf och entreprenör. Jag är uppvuxen och bosatt i Stockholm och bor tillsammans med min man och familj i Bandhagen. Jag driver två små startups hos Marketplace STHLM, Fotograf Sofie Selling och Style by Fati, ett familjeföretag med Afrikanska kläder från Guinea Bissau. Jag har en ettårig dotter som följer med mig vart jag än går och “hjälper” mig just nu skriva detta inlägg.

Det är faktiskt min lilla dotter som har gjort att jag kommit dit jag är idag

När min dotter kom sattes vardagen i standby-läge. Inget blev som förr. Corona pandemin bröt ut och många förlorade sina jobb eller ställdes inför en ekonomisk kris. Jag tänkte på mitt jobb och hur livet sett ut innan mammaledigheten. Jag hade inte nått jobb att gå tillbaka till. Och även om jag hade haft det så ville jag inte det. Allt har liksom ställts på sin spets. Vi behövde få det att fungera ekonomiskt hemma och jag började hittade små lösningar inom frilans.

Ett tag kände jag mig frustrerad och fast. Det är stressande att se sin partner jobba hårt nästan 7 dagar i veckan medan man själv “bara sitter hemma” (att vara mamma är ju egentligen också ett sorts jobb, men ni förstår vad jag menar). Jag tänkte att om jag hade haft ett eget jobb där jag kunde bestämma allt själv så hade jag ju kunnat jobba hemifrån med en bebis i famnen.

Och det var därifrån motivationen grundades

Jag gick Googles Digitalakademi i Marknadsföring och började bygga en starkare digital närvaro för mina blivande företag. Det är viktigt att finnas på nätet! Jag byggde en ny fotoportfolio och förbättrade mina sociala kanaler.

Jag tog tag i mina fotografdrömmar och köpte mig äntligen en fullformatskamera, en riktig yrkeskamera alltså. Jag bestämde mig för att jag ville ha ett hav av bokningar och sänkte priserna på mina tjänster orimligt mycket. Och bokningarna strömmade in och jag jobbade på som en galning.

När vintern kom köpte jag en fotostudio och började ta emot kunder hemma i vardagsrummet istället. Det var inga stora summor, det var inte lönsamt, MEN från att vara arbetslös och mammaledig på lägsta SGI så funkade det.

Och jag fick utrymme att utvecklas. Livet var ju somsagt på standby och jag behövde inte känna mig skyldig för att jag för första gången inte hade ett “riktigt jobb” att gå till, för jag var ju en nybliven mamma.

Min dotters födsel gav mig på så sätt ett nytt perspektiv på mitt liv och på min tidsuppfattning. Vad är tid? Varför hade jag inte tid förut? Varför har jag tid för utveckling nu när jag egentligen haft tid med det hela tiden?

Sofie Selling

Att vara småbarnsförälder ska verka så himla upptaget och stressfyllt. Men jag hade plötsligt all tid i världen för mig själv. Jag kunde liksom gå och rulla vagn hela dagarna och lyssna på föreläsningar av Ram Dass och Terence McKenna rörande existentiella frågor. Jag hade tillochmed tid att faktiskt titta på träden i naturreservatet där vi bor. Det var som att se ett träd på riktigt för första gången, så som det var när man var liten och lekte i skogen. Bebisbubblan var på riktigt. Jag hade äntligen nog med tid och började upptäcka möjligheterna som faktiskt finns för alla oss som har en idé och vision.

En dag gick jag förbi Marketplace STHLM och blev super intresserad av deras vision och arbete med globala målen. Jag kontaktade dem direkt och inte så långt därefter hade jag äntligen en fysisk plats för min egna fotostudio och en coworking-butik för våra afrikanska kläder.

Det har varit en riktig kickstart och ger mig så mycket inspiration att kunna umgås med likasinnade människor som också är aktiva med projekt för att uppnå sina karriärdrömmar.

Det känns extra värdefullt att vara omsluten av medlemmar som känner till de globala målen och jobbar med hållbarhet inom sitt företagande. Som fotograf erbjuder jag hållbara tjänster som inte har någon särskild klimatpåverkan. Det känns skönt att jobba med något där man inte ens behöver oroa sig för sitt ekologiska fotavtryck.

Dashiki & Afrikanska rötter och kultur

För Style By Fati jobbar jag och min man nära med släkt och vänner som skapar våra kläder och accessoarer. Det kallas för direct trade och gynnar lokalekonomin, samtidigt får vi bättre koll på våra varor. Vi säljer varor i naturmaterial eftersom världen inte behöver mer mikroplaster i haven och skräp som tar flera tusen år att brytas ner.

Vi säljer inget som kommer från den industriella massproduktionen, våra kläder är garanterat ett handarbete från byn utanför Bissau. Vi tar ansvar för vårt klimatavtryck och säljer endast våra traditionella kläder i rent premium bomullstyg. Mer info om våra tyger hittar du här.

Vi bidrar till kampen för Afrikaners rättigheter i samhället och medlar för en förenad värld. Vi stöder organisationer som jobbar hårt för detta. Det går att läsa mer om detta på vår instagram.

Vi ser att det är vårt ansvar att erbjuda äkta varor av högkvalitativa material och fin sömnad. Med mer än 20 år i branschen har vi ett öga för detaljer. Det har gjort oss kräsna, men det innebär bättre levnadslängd på plaggen vi säljer. Fati själv brukar säga att det är livstidsgaranti på många av våra saker. Hos oss håller till exempel våra metallsmycken så pass länge att det kan gå att ärva i generationer.

Vi småföretag är viktiga, för vi är med och skapar den nya världen. Det är därför medvetet entreprenörskap är viktigt. Din intention som företagare förändrar världen.

Sofie Selling

För när ekonomiska tillgångar används medvetet skapar det långsiktigt hållbar konsumtion vilket i sin tur leder till hållbara samhällen.

Det är vi som skapar den största förändringen i våra livsval

Jag brinner för djurrätt, mänskliga rättigheter och klimatfrågor. Jag tror inte särskilt mycket på politiker. Jag vet att vi, du och jag, är de bästa politikerna. Så, vårt driv i företagandet måste komma från vår kärlek till omvärlden och vår kärlek till varandra. Om man låter sin intention komma ur en osjälvisk motivation så kommer drivkraften vara oändligt stark. När man tar sig möjligheten att bygga sitt eget företag och man gör det från hjärtat med kärlek, då kan det inte bli dåligt.

“Be the change you wish to see in the world”

Bli en del av Marketplace STHLM

Vi erbjuder utvalda utställare att ställa ut sina produkter och tjänster för försäljning i vår exklusiva co-working space och showroom mitt i Högdalen Centrum.

Dessutom får du som vår medlem grundläggande kunskaper inom företagande, eventuell finansiell stöttning, coachning inom marknadsföring, försäljning och ekonomisk rådgivning genom våra samarbetspartner.

Vill du bli en del av Marketplace STHLM? Skicka din intresseanmälan redan idag. Följ länken nedan, svara gärna på frågor i enkäten och vi kontaktar dig så snart som möjligt.


Vi är en ideell förening som vill ge fler utlandsfödda kvinnor möjligheten att följa sina drömmar. Genom att samla in 800 000 SEK kommer vi kunna bidra till att fler verksamheter startas och växer. Pengarna kommer att gå till vår lokal i Högdalen där våra medlemmar har tillgång till egen butiksyta, lager och kontor. De kommer också göra så att vi kan anställa en person som kan ansvara för butiken och medlemmarnas produkter.  

Vi behöver din hjälp för att förverkliga någons dröm!

Läs mer om hur kan du hjälpa:

ELLER STÖD OSS GENOM SWISHA PÅ 123 30 898 69

Följ vår resa på våra sociala kanaler:

One comment

Leave a Reply

ArabicEnglishSwedish